Tiistaina aloitettiin Urhon kanssa tottiksen treenailu Susanna Korrin opeissa. Anski ja Anita olivat myös paikalla ja tarkoituksena onkin katsella vähän toistemme perään jatkossa tottistelun tiimoilta. Paljon oli kuunneltavaa ja toivottavasti saan ylös kirjattua edes osan.

Hommat aloitettiin koiran virittämisellä tottiskentälle tultaessa. Kentälle siirryttiin ilman kontaktia koiraan, pysähdyttiin kentän reunalle, sanottiin virikesana "hommiin" ja samantien lähti namikäsi liikkeelle pois päin koirasta ja koiraa kehuttiin. Pienen hihkumisen ja saalistamisen jälkeen annettiin koiran napata palkka ja sitten pois kentältä "loppu". Tätä toistettiin muutaman kerran ja Urho alkoi itse hakemaan kontaktia ja alkoi selvästi odotella milloin tämä juttu tapahtuu. Virikesanan harjoittelua pitäisi nyt käydä ottamassa ihan omana juttunaan, sekä tietysti tottistelua treenatessa.

Urho sai näyttää seuraamistaan ja takapäähän sitten aukeni kovasti. Tätä en ole huomannut itsekseni treenatessa ja nyt pitääkin avustajan olla sitten läsnä, että saadaan poika taas suoraan. Perusasennossa Urho myös tulee välillä hiukan liian eteen ja tämäkin varmaan edes auttaa takapään aukeamista. Parempaa asentoa treenailtiin niin, että lähdettiin perusasennosta liikkeelle ja Suski merkkasi oikean kohdan naksulla, josta tuli ruokapalkka vasemmalla kädellä Urhon kuonon vasemmalle puolelle. Tämän pitäisi jatkossa auttaa suoristumiseen, kun Urho palkataan oikeaan kohtaan. Oikeaa perusasentoa treenattiin niin, että jätin Urhon istumaan ja siirryin itse oikeaan kohtaan, naksu ja palkka. Saatiin vinkiksi, jos Urho ei tule ensi käskyllä kunnolla perusasentoon autetaan sitä namilla oikeaan asentoon, muttei palkata. Sitten uusi yritys ja palkka vasta kun Urho tulee itse oikeaan asentoon ensi yrittämällä. Tämän pitäisi motivoida Urhoa tulemaan paremmin perusasentoon palkan saamiseksi.

Urhoa kiinnosti kovasti välillä nurmikentän hajut ja minun nyppäisyt hihnasta eivät vaikuttaneet Urhoon mitenkään. Se on turtunut niihin ja tämä laskee Urhon motivaatiota treenaamiseen. Tämän ongelma alkoi jossain vaiheessa ja ihmettelin itsekseni miksi Urhon motivaatio laski treenatessa, kun jouduin puuttumaan sen haisteluun tai toisten koirien ihmettelemiseen. Toki jos treenit saa pidettyä intensiivisempina ei tätä ongelmaa ehkä tulekaan, kun Urho ei kerkeä haihatella. No ompahan tämäkin nyt huomioitu.

Näytettiin meidän jättävät, jotka meni oikein mutta ovat hitaita. Ensiksikin Urholle pitää alkaa kertomaan mikä liike on vuorossa. Urhohan saattaa väistää kosketusta, joten otin käyttöön pelkät sanalliset avut. Eli aina ennen liikettä vihjesana: istuminen, maahanmeno, seisominen. Nyt kun Urhon  seuraaminen ei ole hyvää, ei seuruuteta jättäviä treenatessa vaan lähdetään liikkeelle "mennään" käskyllä.

Istumista junnattiin sitten kauan. Tarkoituksena oli, että käskyn sanottuani käännyn Urhon eteen, josta palkkaan ja tällä olisi tarkoitus saada nopeutta liikkeeseen. Urho meni ihan sekaisin muutoksista ja joutui todenteolla tekemään töitä pienessä mielessään. Muutama onnistuminen saatiin niin, että pysähdyin samaan aikaan, kun annoin käskyn, mutta kun yritin kääntyä Urhon eteen jäi Urho joko seisomaan tai alkoi kääntymään kuin täyskäännöksessä vierellä. Tätä täytyisi nyt treenailla itsekseni, että herra hiffaisi mitä haetaan.

Maahanmenossa piti antaa käsky ja sitten palkata heti alas. Välillä namin voi antaa kädestä ja välillä se piti heittää maahan nenän eteen, ettei Urho ala liittämään kättä palkkaan. Tehtiin myös pari hämäystä, jossa käskyn jälkeen käsi lähtee menemään alas, mutta lähteekin takaisin ylös ja palkka lentää hämäyksen jälkeen nenän eteen maahan. Tässä saatiin jo jonkilaista onnistumista.

Seisomista koitettiin vielä ja Urho valui eikä pysähtynyt niin hyvin kuin aikaisemmalla kerralla. Tähän hommaan olisi tarkoitus ottaa käyttöön täyttöpatukka, jolla palkataan koiran yli heittäen. Täyttöpatukka siksi, ettei nameja tarvitse etsiä maasta. Tosin ensin täytyy opettaa Urholle täyttöpatukan idea eli laitetaan yhdessä patukan sisälle nami, patukka heitetään ja juostaan yhdessä patukalle ja syödään nami tai sitten koira hakee patukan ja saa sitten namin patukasta. Anski oli meille jo löytänyt täyttöpatukan ja kunhan nähdään päästään Urhon kanssa treenailemaan tätäkin. Seisomisessa voidaan myös heittää patukka heti käskyn jälkeen koiran taakse, jolloin liikkeen pitäis nopeutua/terävöityä.

Paljon saatiin molemmat ajattelemisen aihetta ja uutta intoa tottisteluun, joka talvella alkoikin tökkiä molempia.